Infekcija bakterijom Helicobacter pylori može biti bezazlena ili proći potpuno bez simptoma, ali može i izazvati ozbiljnije zdravstvene tegobe, kao što su gastritis ili čir na želucu i navesti nas da promenimo svoje životne navike i ishranu, jer pravilan izbor namirnica može imati ključnu ulogu u ublažavanju simptoma i biti podrška lečenju.
U ovom članku donosimo vodič koji može biti koristan u planiranju posebnog režima ishrane u cilju bržeg izlečenja infekcije heliko bakterijom.
Šta je heliko bakterija i kako je prepoznati
Helikobacter pylori je bakterija koja se razvija u kiseloj sredini želuca. Proizvodi enzim ureazu koji razara želudačnu floru, stvarajući amonijak, koji štiti bakteriju od želučane kiseline, i istovremeno narušava zaštitni sloj želudačne sluzokože.
Tako se stvara infekcija koja, ukoliko se ne leči, može izazvati kancerogene promene na jednjaku, želucu ili dvanaestopalačnom crevu.
Heliko bakterija u organizam može ući još u detinjstvu, a da se njeno prisustvo iskaže tek kasnije tokom života.
Simptomi infekcije heliko bakterijom mogu biti različiti. Evo nekih od znakova koji mogu ukazati na postojanje heliko bakterije u organizmu:
- Nadimanje
- Mučnina
- Tup bol u želucu koji se pojačava kada je želudac prazan
- Gubitak apetita
- Gubitak telesne težine bez očiglednog razloga
Dijagnostika i lečenje

Dijagnostika infekcije H. pylori može biti sprovedena na nekoliko načina:
- Test daha – metoda koja otkriva ugljenik koji stvara heliko bakterija. Precizna je i neinvazivna, pokazuje aktivnu infekciju, ali zahteva dosta vremena.
- Analiza stolice – ne može da pokaže težinu infekcije, već samo prisustvo bakterije.
- Laboratorijski test krvi na antitela – koji ne može biti sasvim pouzdan, jer ne pokazuje aktivnu infekciju ovom bakterijom, već samo to da je osoba sa njom bila u kontaktu.
- Gastroskopija sa biopsijom – najprecizniji način za utvrđivanje prisustva bakterije i težine infekcije, ali izuzetno neprijatna, pa se uglavnom koristi se kada su simptomi ozbiljni ili dugotrajni.
- Lećenje uključuje jedan ili više antibiotika koji prepisuje gastroenterolog, uz obavezno korišćenje probiotika.
- Pored ovakve terapije, gastroenterolog će sigurno savetovati koje namirnice izbegavati, a koje uvesti u ishranu ili pojačati njihovu konzumaciju.
Ishrana tokom lečenja infekcije heliko bakterijom
Pažljiv odabir namirnica i promena načina ishrane ne može uništiti bakteriju samo po sebi, ali ima važnu ulogu u obnavljanju sluzokože želuca, smanjenju intenziteta simptoma i sprečavanju novih upala.
Preporučene namirnice:
- Hrana bogata probiotskim kulturama: Jogurt, kefir i fermentisano povrće poput kiselog kupusa sadrže korisne bakterije koje mogu pomoći u obnovi crevne flore i smanjenju neželjenih efekata terapije. Svakako, uz probiotik propisan od strane lekara, nije na odmet povećati unos ove vrste namirnica.
- Voće i povrće: Bobičasto voće, brokoli, kupus i spanać obiluju antioksidansima i vlaknima, što može pomoći u zaštiti želudačne sluzokože.
- Omega-3 masne kiseline: Riba poput lososa i skuše, kao i laneno seme, bogati su omega-3 masnim kiselinama koje mogu smanjiti upalu želuca i time ublažiti bolove.
- Čajevi: Zeleni čaj sadrži katehine, antioksidanse koji mogu pružiti značajnu podršku u uništavanju heliko bakterije. Uz zeleni čaj možete piti i čaj od kamilice, koji takođe ima protivupalno dejstvo i može pomoći u ublažavanju bola i drugih tegoba izazvanih heliko bakterijom.
- Soda bikarbona: Može pomoći kod neutralisanja viška želudačne kiseline.
Čega se treba kloniti tokom lečenja infekcije heliko bakterijom

Zato budite pažljivi sa ,,teškom” hranom i alkoholom.
- Začinjena hrana: Izbegavajte jake začine, slanu i ljutu hranu, jer mogu izazvati povećanje želudačne kiseline i pojačati bol.
- Masna i pržena hrana: Pomfrit, pohovana jela, kobasice treba izbegavati jer je ovakva hrana teže svarljiva i usporava oporavak želudačne sluzokože.
- Alkohol: Tokom lečenja od infekcije heliko bakterijom izbegavajte sve vrste alkohola, jer smanjuje učinkovitost antibiotika i direktno oštećuje želudačnu sluzokožu.
- Kofein: Namirnice koje sadrže kofein, poput kafe, crnog čaja i energetskih pića, mogu izazvati žarenje u želucu, bol i pojačavaju izlučivanje želudačne kiseline.
- Gazirana pića: Često sadrže velike količine šećera i veštačkih dodataka, nadimaju i iritiraju sluzokožu, pa izbegavajte sve slatke i gazirane sokove.
- Prerađeno meso: Mesne prerađevine poput suhomesnatih proizvoda, pašteta ili viršli sadrže aditive i nitrate koji opterećuju želudac i usporavaju varenje.
Ne ignorišite pozive upomoć koje telo šalje

Simptomi poput žarenja u stomaku, nadimanja, mučnine i gubitka apetita ne bi smeli da budu zanemareni Svaki nelagodan osećaj u želucu koji traje duže od nekoliko dana zahteva pažnju lekara.
Rano otkrivanje i pravilna terapija su ključni za izlečenje i sprečavanje ozbiljnijih posledica infekcije izazvane heliko bakterijom.
Važno je da ne pokušavate da sami sebi prepisujete terapiju i lečite se ,,na svoju ruku”.
Informacije iz ovog teksta su edukativnog karaktera i ne mogu zameniti stručni pregled, dijagnostiku ili lečenje. Samo lekar, opsežnim ispitivanjem, može odrediti tačan uzrok simptoma i dati adekvatnu terapiju.
Briga o ishrani ima važnu ulogu, ali ne može zameniti medicinsku intervenciju.
Pratite svoje telo, ne ignorišite znake upozorenja i potražite stručnu pomoć na vreme.