heliko bakterija ishrana i lecenje
Nega - Saveti

Ishrana kod heliko bakterije – šta jesti i čega se treba kloniti

Infekcija bakterijom Helicobacter pylori može biti bezazlena ili proći potpuno bez simptoma, ali može i izazvati ozbiljnije zdravstvene tegobe, kao što su gastritis ili čir na želucu i navesti nas da promenimo svoje životne navike i ishranu, jer pravilan izbor namirnica može imati ključnu ulogu u ublažavanju simptoma i biti podrška lečenju.

U ovom članku donosimo vodič koji može biti koristan u planiranju posebnog režima ishrane u cilju bržeg izlečenja infekcije heliko bakterijom.

Šta je heliko bakterija i kako je prepoznati

Helikobacter pylori je bakterija koja se razvija u kiseloj sredini želuca. Proizvodi enzim ureazu koji razara želudačnu floru, stvarajući amonijak, koji štiti bakteriju od želučane kiseline, i istovremeno narušava zaštitni sloj želudačne sluzokože.

Tako se stvara infekcija koja, ukoliko se ne leči, može izazvati kancerogene promene na jednjaku, želucu ili dvanaestopalačnom crevu.

Heliko bakterija u organizam može ući još u detinjstvu, a da se njeno prisustvo iskaže tek kasnije tokom života.

Simptomi infekcije heliko bakterijom mogu biti različiti. Evo nekih od znakova koji mogu ukazati na postojanje heliko bakterije u organizmu:

  • Nadimanje
  • Mučnina
  • Tup bol u želucu koji se pojačava kada je želudac prazan
  • Gubitak apetita
  • Gubitak telesne težine bez očiglednog razloga

Dijagnostika i lečenje

heliko bakterija ishrana
Do infekcije dolazi najčešće konzumacijom vode i hrane kontaminirane fekalnim materijama. Može se preneti sa čoveka na čoveka prilikom kontakta sa izlučevinama.

Dijagnostika infekcije H. pylori može biti sprovedena na nekoliko načina:

  • Test daha – metoda koja otkriva ugljenik koji stvara heliko bakterija. Precizna je i neinvazivna, pokazuje aktivnu infekciju, ali zahteva dosta vremena.
  • Analiza stolice – ne može da pokaže težinu infekcije, već samo prisustvo bakterije.
  • Laboratorijski test krvi na antitela – koji ne može biti sasvim pouzdan, jer ne pokazuje aktivnu infekciju ovom bakterijom, već samo to da je osoba sa njom bila u kontaktu.
  • Gastroskopija sa biopsijom – najprecizniji način za utvrđivanje prisustva bakterije i težine infekcije, ali izuzetno neprijatna, pa se uglavnom koristi se kada su simptomi ozbiljni ili dugotrajni.
  • Lećenje uključuje jedan ili više antibiotika koji prepisuje gastroenterolog, uz obavezno korišćenje probiotika.
  • Pored ovakve terapije, gastroenterolog će sigurno savetovati koje namirnice izbegavati, a koje uvesti u ishranu ili pojačati njihovu konzumaciju.

Ishrana tokom lečenja infekcije heliko bakterijom

Pažljiv odabir namirnica i promena načina ishrane ne može uništiti bakteriju samo po sebi, ali ima važnu ulogu u obnavljanju sluzokože želuca, smanjenju intenziteta simptoma i sprečavanju novih upala.

Preporučene namirnice:

  • Hrana bogata probiotskim kulturama: Jogurt, kefir i fermentisano povrće poput kiselog kupusa sadrže korisne bakterije koje mogu pomoći u obnovi crevne flore i smanjenju neželjenih efekata terapije. Svakako, uz probiotik propisan od strane lekara, nije na odmet povećati unos ove vrste namirnica.
  • Voće i povrće: Bobičasto voće, brokoli, kupus i spanać obiluju antioksidansima i vlaknima, što može pomoći u zaštiti želudačne sluzokože.
  • Omega-3 masne kiseline: Riba poput lososa i skuše, kao i laneno seme, bogati su omega-3 masnim kiselinama koje mogu smanjiti upalu želuca i time ublažiti bolove.
  • Čajevi: Zeleni čaj sadrži katehine, antioksidanse koji mogu pružiti značajnu podršku u uništavanju heliko bakterije. Uz zeleni čaj možete piti i čaj od kamilice, koji takođe ima protivupalno dejstvo i može pomoći u ublažavanju bola i drugih tegoba izazvanih heliko bakterijom.
  • Soda bikarbona: Može pomoći kod neutralisanja viška želudačne kiseline.

Čega se treba kloniti tokom lečenja infekcije heliko bakterijom

zdrava ishrana
Kako neke namirnice mogu da nam budu saveznici u lečenju heliko bakterije i održavanju zdravlja, tako neke mogu da ga naruše i da svojim delovanjem na želudac i creva dodatno ,,hrane” bakteriju.

Zato budite pažljivi sa ,,teškom” hranom i alkoholom.

  • Začinjena hrana: Izbegavajte jake začine, slanu i ljutu hranu, jer mogu izazvati povećanje želudačne kiseline i pojačati bol.
  • Masna i pržena hrana: Pomfrit, pohovana jela, kobasice treba izbegavati jer je ovakva hrana teže svarljiva i usporava oporavak želudačne sluzokože.
  • Alkohol: Tokom lečenja od infekcije heliko bakterijom izbegavajte sve vrste alkohola, jer smanjuje učinkovitost antibiotika i direktno oštećuje želudačnu sluzokožu.
  • Kofein: Namirnice koje sadrže kofein, poput kafe, crnog čaja i energetskih pića, mogu izazvati žarenje u želucu, bol i pojačavaju izlučivanje želudačne kiseline.
  • Gazirana pića: Često sadrže velike količine šećera i veštačkih dodataka, nadimaju i iritiraju sluzokožu, pa izbegavajte sve slatke i gazirane sokove.
  • Prerađeno meso: Mesne prerađevine poput suhomesnatih proizvoda, pašteta ili viršli sadrže aditive i nitrate koji opterećuju želudac i usporavaju varenje.

Ne ignorišite pozive upomoć koje telo šalje

zdrava ishrana heliko
Infekcija heliko bakterijom je česta, i uglavnom nije razlog za zabrinutost, ali to ne znači da je bezazlena.

Simptomi poput žarenja u stomaku, nadimanja, mučnine i gubitka apetita ne bi smeli da budu zanemareni Svaki nelagodan osećaj u želucu koji traje duže od nekoliko dana zahteva pažnju lekara.

Rano otkrivanje i pravilna terapija su ključni za izlečenje i sprečavanje ozbiljnijih posledica infekcije izazvane heliko bakterijom.

Važno je da ne pokušavate da sami sebi prepisujete terapiju i lečite se ,,na svoju ruku”.

Informacije iz ovog teksta su edukativnog karaktera i ne mogu zameniti stručni pregled, dijagnostiku ili lečenje. Samo lekar, opsežnim ispitivanjem, može odrediti tačan uzrok simptoma i dati adekvatnu terapiju.

Briga o ishrani ima važnu ulogu, ali ne može zameniti medicinsku intervenciju.

Pratite svoje telo, ne ignorišite znake upozorenja i potražite stručnu pomoć na vreme.